Att läsa för avslappnings skull

Något som ger oss som individer väldigt mycket mer än många är medvetna om är företeelsen att få sluta oss samman med en berättelse, för att på så vis stänga resten av världen utanför, om så bara för ett tag. Få ting är så avkopplande som att läsa en bok. Bland annat för att du automatiskt anpassar dig till det tempo som passar dig bäst för stunden och för att fantasin får ströva fritt bakom de ord som lägger sig likt en lummig stig framför och målar där och då bilder i vårat medvetna.

Det är ingen slump att väldigt många människor väljer att avsluta dagen med en bok i sängen. Det är nämligen ett utmärkt sätt att varva ner och att byta ut vardagens bekymmer mot något helt annat. Något som gör själva övergången till sömnens rike betydligt smidigare. Många hävdar att vanligt TV-tittande skulle fungera på ett minst lika effektivt sätt, något som verkar högst osannolikt eftersom du genom detta media varken styr över själva tempot i berättandet, eller kan undgå att stimuleras av den stora mängd rörliga bilder som du förmedlas. Med detta sagt finns det såklart mer avslappnande program än andra, men ur ren generell syn slår helt enkelt böcker TV:n på fingrarna när det kommer till ren och skär avslappning.

För dig som tycker att bokläsning inte är något som passar dig, ber vi dig för din egen skull att tänka om. Många blir överraskade över hur trevligt de faktiskt finner läsandet när det väl gör ett nytt försök på andra premisser än under sin skoltid och faktiskt aktivt ges tillåtelsen att själva välja vad som ska avhandlas. Det är även vanligt att många påtalar att de i framtiden ska ge sig själv chansen att läsa när de blir äldre, något som tyvärr dröjer allt för länge i de allra flesta fall. Dessutom är logiken bakom resonemanget lite underligt, som att endast ålderdomen skulle ha privilegiet att kunna unna sig välskriven prosa.