E-bokens framgång

När den första e-boken släpptes var skeptikerna hårda mot bokformen. Läsupplevelsen skulle försämras i och med att man inte kunde hålla i boken som vanligt och bläddra fritt bland pappersbladen.

Men det visade sig snart att E-boken fick framgång. E-boken och ljud-boken är absolut här för att stanna och detta mycket tack vare at priserna kan hållas nere och tillgängligheten är hög.

År 2011 såldes det exempelvis 60 800 e-böcker. Detta kan då jämföras med 2012 då siffran stigit till hela 131 200st. Med en dubblering på ett år är det tydligt att populariteten för e-böcker verkligen är tilltagande. Men det är ändå inte försäljningen av e-böcker som är den starkaste vägen för att människor att få tillgång till detta media. Det är istället biblioteken. År 2011 lånades 390 100 e-böcker. Över sex gånger fler lånade alltså dem istället för köpa.

Även 2012 var även biblioteket överlägset störst. Detta år lånades det 891 200 böcker.

Ett problem som däremot biblioteken har slagits med är kostnaden för dessa utlåningar. År 2012 fick nämligen de betala 20kr per utlånad E-bok. Av dessa fick förlaget bakom boken halva kostnaden och de var alltså den vägen om författarna fick betalt för sina verk. Men att betala 20kr per utlåning blev dyrt för vissa bibliotek med låg budget. Oavsett så visar både försäljningen och utlåningen på att e-boken är här för att stanna.