Lyssna på ljudböcker istället för att läsa

Det kan finnas flera anledningar till att läsning snarare upplevs som en ansträngning än den underhållning det borde vara. Har du ett arbete som kräver mycket fokus, är det inte ovanligt att komma hem med alltför trötta ögon för att orka läsa. Precis som med muskler är även ögonen något som måste vilas emellanåt. En annan anledning kan vara att du, helt enkelt, inte har tid eller möjlighet att sitta ner i lugn och ro med en god bok. I båda fallen kan en ljudbok vara en bra lösning. Den tillåter dig att fördjupa dig i fantastiska berättelser eller spännande fakta, allt medan du vilar kropp och sinne i en härlig fåtölj eller liggandes i soffan.

I en ljudbok är det en speciellt utvald uppläsare som berättar bokens innehåll. Ibland är det författaren själv, men minst lika ofta är det någon annan med ett bra sinne för berättande och en passande röst. Att någon läser upp boken för oss öppnar upp en rad möjligheter. Vi kan till exempel lyssna medan vi kör bil, vilket kräver ögonens fulla fokus medan hörsel och sinne ofta finner sig rastlösa. En ljudbok passar även bra för all form av pendlande. Det går i och för sig att läsa på bussar och tåg, men det är i regel en distraherande miljö, så ljudboken är faktiskt att föredra även i kollektivtrafiken.

Det finns företag som specialiserat sig på ljudböcker och liknande underhållning. Du kan välja att köpa en ljudbok på en sådan sida och använda den faktiska filen eller betala en månadsavgift som innebär full tillgång till ett stort bibliotek.